Kelly Criterion je sázková strategie a zároveň i způsob rozdělování vašich sázek, tedy money management. Jedná se o posouzení možnosti daného výsledku a nastavení správné sázky s ohledem na jeho pravděpodobnost. Jednodušeji řečeno Kelly Criterion určuje, jaké procento z vašeho bankrollu můžete vsadit na každé utkání v závislosti na předpokládaných šancích tohoto výsledku.
Aby bylo možné Kelly Criterion použít, musíme najít výhodné sázky (dle našeho názoru má náš tým vyšší šanci na výhru, než jakou ukazují kurzy sázkových kanceláří). To znamená, že musíme hledat tzv. value bety nebo chyby ve vypisovaných kurzech. Sázka by měla být úměrná odpovídajícímu kurzu. Při soustavném používání tohoto sázkového systému bychom po určitém časovém období měli dosáhnout vyšších výher, než sázením podle jiného klíče.
BR% = (P*B) -1 / kurz -1
Do základního vzorce dosadíme jednotlivé údaje a příklad vypočítáme. Výsledek nám udává, kolik % ze svého bankrollu bychom na danou sázkovou příležitost měli vsadit. To ovšem platí pouze v případě kladného výsledku. V případě záporného výsledku na danou sázkovou příležitost nikdy nesázejte!
Chystá se zápas mezi Arsenalem a Tottenhamem. Na výhru Arsenalu sázkovka vypsala kurz v hodnotě 1,91. Vy jste si spočítali, že šance na výhru Arsenalu jsou přesně 55%.
Nyní vložíme čísla do základního vzorce. Ten bude vypadat takto:
BR% = (0,55*1,91) -1 / (1,91 – 1)
BR% = 0,05549
Výsledek převedeme na procenta, takže dostaneme 5,549%. Z toho vyplývá, že na výhru Arsenalu bychom měli vsadit přesně 5,549% svého bankrollu.
Pro zkušené sázkaře může být Kelly Criterion skvělým způsobem, jak správně určit velikost sázky. Problém je, že abyste s touto metodou skutečně slavili úspěchy, musíte být při určení pravděpodobnosti daného systému a tedy i při vytváření předzápasové analýzy opravdu hodně přesní.
Analyzování sportovních událostí přitom není jednoduché, takže tento sázkový systém rozhodně nedoporučujeme začínajícím sázkařům a ani tipérům, kteří mají problém s matematikou či disciplinou.
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinné položky jsou označeny *
o Komentářů